Technological proposals for industrialized products of Manihot esculenta Crantz applicable in the Cuban food industry

  • Omar Pérez-Navarro Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba https://orcid.org/0000-0001-6963-1327
  • Erenio González-Suarez Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba https://orcid.org/0000-0001-5741-8959
  • Néstor Ley-Chong Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba https://orcid.org/0000-0001-5575-246X
Keywords: technological proposals; modified cassava starch; optimal economic design; acetylation; precolloidal starch

Abstract

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Taking into account the potential for the cultivation and harvest of industrial varieties of Manihot esculenta Cranz (cassava) in Cuba, the objective of the drying in pneumatic equipment with recirculation of solids. The precolloidal starch reached satisfactory behaviors in the rheological, functional and sensory aspects when it was used as a stabilizer for ice creams. The optimal parameters for acetylated starch were reached at a productive capacity of 12,57 troots/d, degree of substitution of 0,505 and air supply to the pneumatic dryer at 124,98 °C.

Author Biographies

Omar Pérez-Navarro, Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba

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Erenio González-Suarez, Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba

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Néstor Ley-Chong, Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Química y Farmacia, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Villa Clara, Cuba

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Published
2025-06-05
How to Cite
Pérez-Navarro, O., González-Suarez, E., & Ley-Chong, N. (2025). Technological proposals for industrialized products of Manihot esculenta Crantz applicable in the Cuban food industry. Chemical Technology, 45, 187-203. Retrieved from https://tecnologiaquimica.uo.edu.cu/index.php/tq/article/view/5459